Hot property: efter att hans första förmögenhet, Yuan Yafei köpte en lägenhet i Nanjings International Trade Center och gick sedan på att köpa den hela byggnaden och, senare, alla andra byggnader i affärsdistriktet

 

I Presidentsviten Hong Kong Hotell startar Yuan Yafei sin morgonen med ett glas varmt grönt te, ett paket cigaretter och en lång, tjock kubanska cigarr.

 

"Vill du?" den kinesiska tycoon frågar, bryta sig in i svenska att erbjuda en cigarr innan du startar tillbaka i historien om hur han slutade köpa House of Fraser, den brittiska varuhus kedja som i bättre dagar ägde också Harrods.

 

Herr Yuan är ordförande i Sanpower, en föga känd Nanjing konglomerat som har fästs upp 89 procent av UK-kedjan i den största kinesiska utländska retail deal i historien.

 

Sitter framför en enorm kinesiska skärmen målning, säger chain-smoking entreprenören han först hörde talas om House of Fraser för fem månader sedan när en bankir som berättade för honom att det var på blocket. Trots att nästan ingen internationell erfarenhet, beslöt han att House of Fraser lång historia och erfarenhet kunde hjälpa honom att expandera sitt imperium för detaljhandeln i Kina.

 

"När jag växte, vi har alltid trott att England eller Storbritannien representerade gammaldags kapitalism," säger den 49-åriga herr Yuan genom sin tolk. "Dess kultur var ganska mystiska och fascinerande att kineser, särskilt i min generation."

 

Sanpower äger Nanjing Xinjiekou, en av de äldsta varuhusen i Kina, men som andra traditionella återförsäljare, den står inför motvind från avmattningen i den kinesiska ekonomin och den snabba ökningen av e-handel.

 

"Varuhuset affärsmodellen inte har förändrats lite," säger herr Yuan. "Men världen förändras vår kund förändras, hur de ska köpa varor, konceptet förändras, så måste vi ändra."

 

Frågade varför House of Fraser kan hjälpa sin inhemska företag när mycket få kinesiska har hört talas om företaget, säger herr Yuan Sanpower kan lära av varumärket och det tillförsel kedja erfarenhet den har byggt sedan 1849.

 

"Ett hundra och sextio - fyra år är en lång tid. Det inte är så lätt att bygga och upprätthålla ett varumärke för så lång tid, precis som en människa,"säger han. "Om du kan leva senaste 100 åren... du gör något rätt."

 

"De är alla samma typ av shopping mall och den kinesiska marknaden är inte tillräckligt stor för att hantera detta antal samma typ av shoppingmöjligheter på samma gång."

 

Efter rensa halsen och lutar sig över för att spotta i en papperskorgen – en gemensam men avtagande vana i Kina – herr Yuan använder en fyra tecken kinesiska idiom förklara hur Sanpower kommer att gynnas av omvälvningen.

 

Hans första taktik kommer att lou jing xia shi, vilket kan översättas som "släppa en sten på en man som har sjunkit ner en bra", och innebär att Sanpower kommer att kasta när några av gallerior går i konkurs.

 

"Vet du jin shang tian hua?" tillägger han, med hjälp av den engelska att han börjat lära sig för tre år sedan – med innebörden att House of Fraser hjälper honom "förgylla Lilja", som uttrycket innebär.

 

Efter att ha studerat redovisning på college, in herr Yuan i Nanjing regeringen där han arbetade med revision. Han säger att han sändes senare att bli tillförordnad partiledare av en by men efter att skriva en uppsats om jordbruksreformen befordrades för att bli sekreterare till översta kommunistpartiets officiella i distriktet.

 

Liksom många kinesiska företagare förändrade hans väg på grund av Deng Xiaoping, den förre ledaren som lanserade ekonomiska reformer efter döden av Mao Zedong.

 

Med Rmb20, 000 (värt $3,200 idag) i besparingar och pengar som lånats från sina föräldrar, ansåg han olika idéer. Han hamnade in i databranschen, bygga "DIY" maskiner monterade från komponenter från Kina.

 

Jag är mycket säker,"säger han. "Jämfört med business killarna i dessa tider, jag är mer flitig, jag är smartare och jag är en bättre människa och jag är bättre utbildade.

 

Ekonomin har alltid sin cykel. Jag kan alltid förutse ner backen och jag skaffa mig redo för rätt tid att komma och då kan jag få vad jag vill när den träffar den lägsta. Jag kan alltid ta möjligheter."

 

Herr Yuan har lite tid för fritid men säger han tycker om läsning och bra mat. Sin favoritdrink är maotai, eldig kinesiska sprit, men han dricker också rött vin. "Jag dricker oftast Lafite. Eftersom jag vet ingenting om vin, dricker jag bara den dyraste saker."

 

Som han förbereder sig att lämna för flygplatsen där en av hans två flygplan väntar, frågar han skämtsamt att sitt privatliv besparas – trots att han har visat något annat än förekomsten av en son som han kommer att skicka till primär skolar i Storbritannien nästa år – men ger grönt ljus för att skriva att han vill skicka pojken till Eton.

 

När berättade att skolan är topp-hacken educationally men har en tendens att producera lite udda människor, tänds tycoon.

 

"Bra! Bara konstiga människor kan lyckas... Jag är väldigt konstigt, bälgar han. "Om du tror att normala, du bara gör och tycker samma som alla andra, då hur kan du bli framgångsrik?"